Acasă » Muzică populară

Muzică populară

Muzica populară reprezintă cel mai firesc mod de manifestare și exprimare a gândurilor, trăirilor și sentimentelor. Este foarte bine cunoscut faptul că acest domeniu are un aport major în clădirea unei personălități armonioase și creatoare a orcărui copil. Este neîndoielnic faptul că, deși bogată în mărturii de cultură populară autentică, străveche și tradiție și cu o mare diversitate de aspecte și fenomene specifice fiecărei zone etnografice, muzica populară românească reprezintă un gen muzical distinct așezat în societatea contemporană între folclor muzical și muzica de consum.
Cercul de MUZICĂ POPULARĂ are ca scop crearea unei vizuni noi asupra muzicii și stilului de interpretare precum și constituirea unui repertoriu de cântece autentice, cu ajutorul cărora copii vor participa la manifestări artistice și concursuri. Interpretarea vocală va fi atent supervizată oferind ca suport vocalize, exerciții de respirație, exerciții ritmice precum și suport audio, constând în cd-uri cu negative. Se va studia și orga ca instrument pentru începatori, precum și elemente de teorie și solfegiu care vor susține pregătirea teoretică a copiilor.
Acest cerc dorește să contureze și sș creeze viitori soliști de muzică populară tradițională și să reducă pe cât posibil influențele actuale comerciale. Se va avea în vedere participarea la manifestări cultural-artistice de gen atât individuale cât și pe grupuri vocale. Copii vor fi selectați și organizați în urma unui test de aptitudini ritmice și melodice, în funcție de gradul de cunoștințe și aptitudini vocal-instrumentale.
Dat fiind faptul că vorbim de muzică populară, trebuie să subliniem faptul că acest cerc va conține și cursuri de muzică populară autentică, transmisă din generație în generație până în zilele noastre, bogată în aspecte de cultură și civilizație precum și tehnici interpretativ-vocale deosebite.
Concluzionând, putem spune că manifestațiile de muzică populară constituie trasăturile specifice de cultură și civilizație ale orcărui popor și persoană și vin să aducă un aport imens în formarea laturei artistice a personalității copiilor.

Profesor: Rusu Cheițã Angela Claudia