Acasă » Jocuri logice – Șah

Jocuri logice – Șah

Profesor: Micu Iulian

 

Şahul este un joc pentru oamenii de toate vârstele. Poţi sa înveţi sa joc i la orice vârsta si in şah, spre deosebire de multe alte sporturi, nu trebuie sa te retragi vreodată. Vârsta nu este de asemenea un factor când cauţi un adversar – tânărul poate juca cu cel bătrân si cel bătrân poate juca cu tânărul Şahul dezvolta memoria. Teoria şahistă este complicata si mulţi jucători memorează diferite variante de deschidere. De asemenea înveţi sa recunoşti diferite tipare si iţi aduci aminte de variante lungi.

Şahul Îmbunătăţeşte concentrare.   In timpul jocului eşti focalizat doar spre un singur tel – sa dai şah-mat si sa devii victorios.

Şahul  dezvolta gândirea logica.   Şahul cere Înţelegerea unei strategii logice. De exemplu  vei şti ca este important sa-ti scoţi piesele in joc la început, sa-ţi ţii regele in siguranţa tot timpul, sa nu faci mari pierderi in poziţia ta si sa nu-ti risipeşti piesele pe gratis (Deşi te vei găsi in mod ocazional in aceasta situaţie in timpul carierei şahiste. Greşelile sunt inevitabile si şahul, ca si viata este un proces de învăţare fără sfârşit).

Şahul promovează  imaginaţia  si  creativitatea.   El te Încurajează sa fii inventiv. Exista încă un număr infinit de combinaţii frumoase care sa fie construite.

Şahul te învaţă independenta. Tu eşti forţat sa iei decizii importante influenţat doar de propria ta judecata. Şahul dezvolta capacitatea sa prezici si sa prevezi consecinţele acţiunilor. Te învaţă sa te uiţi in ambele direcţii înainte sa treci strada.

Şahul  iţi  inspira automotivaţia.   El Încurajează căutarea celei mai bune mişcări, a celui mai bun plan, a celei mai frumoase continuări din nesfârşite posibilităţi. El Încurajează scopul continuu spre progres, totdeauna conducând spre aprinderea flăcării victoriei.

Şahul  si ştiinţa.   Şahul dezvolta modul ştiinţific de gândire. In timp ce joci tu creezi numeroase variante in minte. Explorezi noi idei, încerci sa prezici urmările si interpretezi revelaţii surprinzătoare. Te decizi asupra unei ipoteze, faci mişcarea si o testezi.

Şahul si tehnologia. Ce fac jucătorii de şah in timpul jocului? Tocmai ca si computerele ei se angajează in căutarea celei mai bune mutări intr-un timp limitat. Ce faci tu acum? Foloseşti computerul ca instrument pentru învăţare ?

Şahul si matematica.   Nu trebuie sa fii geniu ca sa-ti imaginezi asta. Şahul implica un număr infinit de calcule, începând de la numărarea atacanţilor si apărătorilor in situaţia unui simplu schimb, pana la calcularea continuării lungimii jocului. Si iti foloseşti capul ca sa calculezi, nu vreo mica maşinărie.

Şahul  Îmbunătăţeşte munca  si  rezultatele  şcolare. Numeroase studii dovedesc ca elevii obţin un nivel de citire si matematica mai ridicat si capacitate mai mare de învăţare ca rezultat al practicării şahului. Pentru aceste motive menţionate mai sus si inca mai multe, copii care joaca şah se descurca la scoală mai bine si de aceea au o şansa mai mare de reuşita in viata.

Varsta de la care se primesc este de de 4 ani.