Acasă » Jocuri logice – Șah

Jocuri logice – Șah

Profesor: Micu Iulian

Şahul este un joc pentru oamenii de toate vârstele. Poţi sa înveţi sa joci la orice vârsta si in şah, spre deosebire de multe alte sporturi, nu trebuie sa te retragi vreodată. Vârsta nu este de asemenea un factor când cauţi un adversar – tânărul poate juca cu cel bătrân si cel bătrân poate juca cu tânărul Şahul dezvolta memoria. Teoria şahistă este complicata si mulţi jucători memorează diferite variante de deschidere. De asemenea înveţi sa recunoşti diferite tipare si iţi aduci aminte de variante lungi.
Şahul îmbunătăţeşte concentrarea – în timpul jocului eşti focalizat doar spre un singur tel – sa dai şah-mat si sa devii victorios.
Şahul dezvoltă gândirea logica – șahul cere înţelegerea unei strategii logice. De exemplu vei şti ca este important sa-ti scoţi piesele in joc la început, să-ţi ţii regele în siguranţă tot timpul, să nu faci mari pierderi în poziţia ta și să nu-ți risipeşti piesele pe gratis (deşi te vei găsi în mod ocazional în această situaţie în timpul carierei şahiste). Greşelile sunt inevitabile și şahul, ca și viața este un proces de învăţare fără sfârşit.
Şahul promovează imaginaţia și creativitatea – el te încurajează să fii inventiv. Există încă un număr infinit de combinaţii frumoase care să fie construite.
Şahul te învaţă independența. Tu eşti forţat să iei decizii importante influenţat doar de propria ta judecată. Şahul dezvoltă capacitatea să prezici și să prevezi consecinţele acţiunilor. Te învaţă să te uiţi în ambele direcţii înainte să treci strada.
Şahul îţi inspiră automotivaţia – el încurajează căutarea celei mai bune mişcări, a celui mai bun plan, a celei mai frumoase continuări din nesfârşite posibilităţi. El încurajează scopul continuu spre progres, totdeauna conducând spre aprinderea flăcării victoriei.
Şahul si ştiinţa. Şahul dezvoltă modul ştiinţific de gândire, în timp ce joci tu creezi numeroase variante în minte. Explorezi noi idei, încerci să prezici urmările și interpretezi revelaţii surprinzătoare. te decizi asupra unei ipoteze, faci mişcarea și o testezi.
Şahul și tehnologia – Ce fac jucătorii de şah în timpul jocului? Tocmai ca și computerele ei se angajează in căutarea celei mai bune mutări intr-un timp limitat.
Şahul și matematica – nu trebuie să fii geniu ca să-ți imaginezi asta. Şahul implică un număr infinit de calcule, începând de la numărarea atacanţilor și apărătorilor în situaţia unui simplu schimb, până la calcularea continuării lungimii jocului. Și îți foloseşti capul ca să calculezi, nu vreo mică maşinărie.
Şahul îmbunătăţeşte munca și rezultatele şcolare – numeroase studii dovedesc că elevii obţin un nivel de citire și matematica mai ridicat și capacitate mai mare de învăţare ca rezultat al practicării şahului. Pentru aceste motive menţionate mai sus și încă mai multe, copii care joacă şah se descurcă la școală mai bine și de aceea au o şansă mai mare de reuşită în viață.