Acasă » Matematică aplicată

Matematică aplicată

Profesor: Popescu Laura

Cercul de „ Matematică aplicată în tehnică de calcul” este destinat elevilor din clasele IV –VIII care manifestă interes deosebit şi capacităţi în studiul matematicii la un nivel care depăşeste cadrul programei analitice a obiectului matematică şi urmăreşte ca prin jocuri şi probleme să dezvolte la copii spiritul de observaţie, dorinţa de a găsi soluţii la probleme, plăcerea de a crea noi probleme, de a prezenta rezolvarea acestora într-un mod cât mai clar cu putinţă şi nu în ultimul rând , dezvoltarea memoriei şi testarea abilităţii şi isteţimii minţii. Elevii sunt eliberaţi de teama de a răspunde greşit, răspunsurile lor nefiind cuantificate ci în cel mai rău caz corectate. Elevii sunt încurajaţi să-şi exprime modul în care au judecat problemele pe care le au de rezolvat .Dacă o problemă are mai multe moduri de rezolvare acestea vor fi tratate în amănunt şi ori de câte ori un elev mai găseşte un alt mod de rezolvare va fi încurajat să-l prezinte chiar dacă problema este veche, în acest mod încerc să-i obişnuiesc pe elevi să reia problemele rezolvate , iar găsirea unei alte rezolvări să ducă la aprecieri din partea mea şi a colegilor de cerc.
Prin jocuri didactice bine alese copiii pot fi învăţaţi să aprecieze frumosul, arta, activităţile care le solicită gândirea , ambiţia de a fi mereu un învingător, si de a nu ceda uşor si de a nu se resemna doar a-i felicita pe cei care reuşesc să rezolve cerinţele date.
Trebuie de fiecare dată atrasă atenţia elevilor că ceea ce învaţă ei la acest cerc, le poate fi de mare folos la şcoală, acasă , în excursii , în petrecerea timpului liber în general. Practicarea unor jocuri inteligente din partea lor , va duce la aprecieri din partea profesorilor , cât şi din partea părinţilor.
Prin alegerea acestui cerc îmi propun să-i conving pe elevi despre importanţa cunoştinţelor de matematică în viaţa de zi cu zi , şi că nu există nimic din ceea ce ei cunosc şi vor învăţa de acum înainte în care matematica să nu fie implicată.