Acasă » Operare și programare calculator

Operare și programare calculator

Profesor: Iovan Valeriu

Programarea și Operarea Calculatoarelor

Revoluția tehnologică grăbește înlocuirea muncitorilor necalificați sau de joasă și medie calificare cu mașini inteligente, pentru ca bogații lumii să obțină câștiguri din ce în ce mai mari. Dispar meserii tradiționale peste noapte (frizeri, ospătari, mineri, tâmplari, sudori, vopsitori, zidari,…) și apar meserii avansate tehnologic (programatori, analiști, conducători și supraveghetori de dispozitive) care necesită cunoștințe aprofundate în domeniile științelor naturii (matematică, fizică, chimie, biologie) și informatică. Informatica va fi utilizată pentru ea însăși (algoritmică, limbaje, sisteme de operare, internet, rețele, comunicare) dar și ca unealtă în absolut toate meseriile (editare, analiza datelor, simulatoare, arhivare, căutare de informații). Mai mult, încălzirea globală se apropie din ce în ce mai grăbită și lupta pentru supraviețuire va înlătura din societate tot ce nu aduce alimente și infrastructură, energie și recuperarea teritoriilor acoperite de ape.
Această activitate pregătește tinerii din clasele 2-12 atât pentru succes școlar cât și pentru adaptarea la noile medii sociale aduse de revoluția tehnologică și deteriorarea climatului, în matematică, programare, utilizarea aplicațiilor digitale și utilizarea largă a rețelei internet în securitate și credibilitate.
Sunt organizate 6 grupe (110 minute pentru fiecare grupă săptămânal) de predare/aplicații și 1 grupă destinată celor care participă la concursuri (de 2 ori câte 110 minute săptămânal). Un elev se poate înscrie la una sau mai multe grupe cu specific diferit.
Vor fi organizate 2 grupe de matematică, una pentru clasele 3-4 și a doua pentru clasele de gimnaziu/liceu. Vor fi studiate îndeosebi capitolele considerate „bazele matematice ale informaticii”: logică, mulțimi, numerație, mulțimi de numere, divizibilitate, ecuații… Se vor rezolva enunțurile din colecția Gazetei Matematice și a Gazetei Matematice pentru juniori și vom organiza Concursul Național al „ Gazetei Matematice pentru juniori”, 3 faze, concursul regional „Profu’ 112”, vom îndruma elevii să participe la concursul „Gazeta Matematică și Viitori Olimpici.ro”. Vom folosi siturile „olimpiade.ro” și „matematicon.ro”. Vor fi ajutați și cei care se pregătesc pentru testările naționale, pentru elevii claselor 8 și 12 fiind organizate grupe speciale.
Pentru activitățile informatice pregătim grupe de algoritmi fundamentali, de implementare în limbajele C, C++ (variantele codeblocks și turbo), Python și Arduino (posedăm o placă Arduino Uno înzestrată pentru începători, pentru care organizăm o grupă suplimentară de robotică) și de programare web (HTML5, CSS). La cerere, elevii vor învăța să utilizeze variante de sisteme de operare (Microsoft Windows, Linux), editare în Paint, Microsoft Office (Word, Power Point), OpenOffice și LibreOffice și prelucrare de imagini. Organizăm concursurile
internaționale „Ora de programare” (cu nucleu în SUA) și ”Ora de programare europeană” (Adfaber, care ne-a sponzorizat cu placa „Arduino Uno”, ne-a trimis aplicații educative, cursuri de programare actuale și ne-a ajutat să organizăm o grupă specială -în afara programului școlar- de programare dedicată fetelor) și participăm la numeroase concursuri internaționale, naționale, regionale și locale, la fiecare concurs obținând premii și distincții. Elevii sunt înscriși automat pe siturile Code.org (unde elevii mici învață programare rezolvând etape ale unor jocuri și elevii mari beneficiază cursuri profesioniste în C++, Java, JavaScript, HTML și multe altele, sub îndrumarea mea), wellcode.ro, learndigital.withgoogle.com, atelierdigital.ro, arenainfo.ro și gazeta.info.ro.
În grupa de performanță sunt atrași elevi care doresc să asimileze suplimentar noțiuni care să le permită să obțină rezultate meritoase la concursurile școlare de mare dificultate.
Prezența nu este obligatorie, dar trei absențe consecutiv atrag eliminarea elevului de la activitate.
Activitatea mea la Palatul Copiilor a început acum 25 ani, numeroși elevi fiind absolvenți de universități de prestigiu din România, Franța, Anglia, Germania și SUA, sunt master și doctor în informatică/matematică, specialiști IT, cercetători în Matematică și IT, cadre universitare. De exemplu, Răzvan Bărbulescu, doctor în criptografie, este profesor coordonator al lotului național de matematică al Franței.
Eu sunt absolvent al Universității București, Facultatea de Matematică, specialitatea Informatică din 1982, obținând calificările programator analist, matematician și, în plus, profesor 1 (apt pentru predare la gimnaziu și liceu). Am fost repartizat la Liceul din Snagov, de unde am fost restructurat. Am predat atât în mediul rural cât și în mediul urban, atât la școli defavorizate cât și la licee de mare prestigiu, în fiecare an având elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor. Sunt profesor gradul I și am urmat numeroase cursuri de perfecționare și postuniversitare, obținând acreditări în mecatronică, jurnalism, ECDL, voluntariat (sunt membru Avaaz), cetățenie și statistică.