În perioada 13-17 mai 2024, 7 elevi de liceu de la Palatul Copiilor Craiova și 3 cadre didactice- 1 profesor însoțitor și 2 staff- participanți la curs de formare participă la o mobilitate în cadrul Acreditarii Erasmus plus a unității noastre, proiect nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH-000122774, organizată de partenerul nostru din Istanbul, Turcia https://haydarakcelik.meb.k12.tr/
In cadrul acestei mobilități, elevii sunt implicați în activități de tip non formal alături de colegii lor din Istanbul, activități cu teme specifice celor derulate de Palatele și Cluburile Copiilor din domeniile cultură, artă, calculatoare și tehnologia informației, mediul înconjurător, sport. Astfel, prin interacțiunea directă cu tipurile de educație extrașcolară dintr-un alt sistem de învățământ, ei au ocazia de a experimenta lucruri noi și de a afla cum influențează acest tip de educație dezvoltarea personalității colegilor din Turcia, precum și achiziția de competențe în diverse arii de dezvoltare personală. Ulterior, ei prezintă experiențele trăite atât familiilor, cât și colegilor de la Palatul Copiilor Craiova și de la școala pe care o frecventează. De asemenea, vizitele culturale le deschid un univers al cunoașterii inedit, iar multiculturalitatea la care sunt expuși reprezintă și un factor generator de toleranță, atât de necesar în zilele noastre. De aceea, putem considera că proiectele Erasmus reprezintă și un factor de luptă împotriva violenței școlare prin expunerea participanților la situații de comunicare interculturale. Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că participanții fac parte fie din grupuri sociale dezavantajate, fie sunt supuși unei anumite forme de discriminare în mediul școlar, iar aceste mobilități reprezintă o ocazie unică de a cunoaște la acest nivel alte culturi și civilizații, ceea ce cu siguranță va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării lor ulterioare.
În ceea ce privește cele 2 persoane participante la cursuri de formare, ele vor asista la workshop uri și sesiuni de lucru cu tematica STEAM. Acest concept este din ce în ce mai utilizat în științele educației în ultimii ani, iar prin multitudinea ariilor pe care le acoperă(Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), reprezintă o temă de interes pentru profesorii din Palatele și Cluburile Copiilor, implicați de cele mai multe ori în domenii inter și transdisciplinare. Prin urmare, considerăm că acest curs de formare este foarte util pentru cele 2 cadre didactice- 1 profesor itinerant(managerul unității) și 1 profesor de Cultură și civilizație franceză și engleză.
Prin urmare, considerăm că această mobilitate este una de un real succes la nivel tematic, iar la nivel organizatoric toți participanții au avut doar cuvinte de laudă pentru maniera profesionistă în care partenerul turc a răspuns așteptărilor atât copiilor, cât și cadrelor didactice.